Description
Laboratuvar iletkenlik ölçer
Laboratuvar iletkenlik ölçer veya PrismaTürk masaüstü iletkenlik ölçer BPTCond modeli, çözeltilerin ve elektrolit sıvıların (çözücünün iki pozitif ve negatif iyondan oluştuğu çözeltiler) elektriksel iletkenliğini ölçmek için tasarlanmış ve üretilmiş bir tür iletkenlik ölçerdir.
Aslında laboratuvar iletkenlik ölçer veya laboratuvar iletkenlik ölçer veya Prismatic masaüstü EC ölçer, elektrolit çözeltisindeki çözünmüş iyonların konsantrasyonunu ölçer.
Elektrolit çözeltilerde iyonların yoğunluğu ve bolluğu çok düşük konsantrasyonlardan (damıtılmış su) yüksek konsantrasyonlu kimyasal çözeltiler gibi çok yüksek konsantrasyonlara kadar değişir.
Laboratuvar uygulamalarında çözeltilerin iletkenliğini ölçmek için çözelti numunesi içerisine PrismaTürk laboratuvar EC ölçer veya masaüstü iletkenlik ölçer yerleştirilir ve çözelti içerisine daldırılan iki/dört elektrota değişken elektrik akımı uygulanarak bu parametrelerin miktarı ölçülür. sıvı ve içlerinde indüklenen voltaj ölçülür.
Bu süreçte katyonlar daima pozitif elektroda, anyonlar ise negatif elektroda doğru hareket eder.
İletkenlik ölçerin çalışma prensipleri
Bir masaüstü iletkenlik ölçer veya elektriksel iletkenlik ölçer veya ECmetre, iletkenliği ölçmek için bir prob kullanır ve iki veya dört elektroda değişken bir elektrik akımı uygular. Bu sayede çözeltinin elektriksel direnci ölçülür.
Elektrotları çözeltiye batırdıktan sonra cihaz, iki elektrot arasına bir voltaj uygular. Çözeltinin elektriksel direnci ölçtüğümüz bir voltaj düşüşüne neden olur.
Çözeltiye bir elektrik akımı uygulandığında, katyonlar veya pozitif yüklü iyonlar negatif elektroda, anyonlar veya negatif yüklü iyonlar ise pozitif elektroda doğru hareket eder. İyonların bu hareketi çözeltinin iletkenliğine neden olur.
Laboratuvar iletkenlik ölçerin uygulanması (iletkenlik ölçer)
Bir çözeltinin iletkenliğini ölçerek, çözeltinin doğası ve içindeki parçacıklar hakkında büyük bir fikir edinilebilir.
PH ve iletkenliğin ölçülmesi, çözeltilerin asitliğini veya alkaliliğini ölçmede iki temel parametredir. Ayrıca çözeltilerin iletkenliğinin ölçülmesi birçok endüstriyel proseste çok önemli bir analitik ölçümdür.
Bu ölçüm, çözeltide çözünmüş farklı iletken malzemeler arasında ayrım yapmadığından, analitik tekniklerin en spesifik olmayan türlerinden biridir. Bu nedenle iletkenlik ölçümü, çözeltideki iletken malzemenin cinsinin bilinmesinin gereksiz olduğu proseslerde kullanılır.
Örneğin,
Tamamen saf su söz konusu olduğunda, bu tür ölçüm yarı iletken çiplerin üretiminde kullanılır çünkü suda çözünebilen her türlü iletken malzeme istenmeyen kabul edilir. Diğer bir durum ise, söz konusu maddenin belirli bir çözelti içindeki tek iletken madde olduğunu bildiğimiz durumda iletkenlik ölçümünün kullanılmasıdır. Örneğin, suda büyük miktarda tuz çözünmüş olan tuzlu su durumunda.